Ödlan

Ödlan

Op. 8 Ödlan

Musiikkia Mikael Lybeckin samannimiseen näytelmään. Valmistui 1909; ensiesitys Helsingissä Ruotsalaisessa teatterissa 6.4.1910 (johtajana Jean Sibelius).

Mikael Lybeckin unenomainen näytelmä inspiroi Sibeliusta, ja hän aloitti sen sävellyksen kesäkuussa 1909. Näytelmän päähenkilö kreivi Alban on herkkä uneksija, joka on kihloissa kaikkea puhdasta edustavan Elisivin kanssa. Rakastavaiset viipyvät musiikin ”puhtaassa” maailmassa. Pahuutta symboloi liskopukuinen Adla, joka herättää Albanissa sekä kammoa että kiihkoa. Elisiv ja Adla yrittävät molemmat pitää Albanin sielun puolellaan. Taistelussa Elisiv menehtyy, mutta kostoksi Alban surmaa pahan itsessään, eli Adlan.

Sibelius oli erityisen kiinnostunut Elisivin uninäyistä. ”Unijaksossa annan musiikilliselle kekseliäisyydelleni vapaat kädet”, hän kirjoitti. Näin hän tuli kirjoittaneeksi neljättä sinfoniaa ja jopa Tapiolaa ennakoivaa, hyvin kiinnostavaa musiikkia. Partituuri käsittää 33 sivua, ja se on tehty jousiorkesterille, joka säveltäjän mukaan voi olla vain 9-henkinen.

Ödlanin musiikkia on esitetty varsin harvoin, ehkä siksikin, että Erik Tawaststjernan mielestä se tuntuu olevan liian läheisessä yhteydessä näyttämöllisiin tapahtumiin soveltuakseen konserttiesitykseen. Partituuri painettiin 1994, ja esitysten määrän luulisi 2000-luvulla kasvavan. Onhan musiikki kiintoisaa ja helppo toteuttaa vaikkapa jo säveltäjän mainitseman yhdeksän jousisoittajan voimin.