Helmi Vainikainen keräämässä aineksia Ainolan ruokapöytään.
Helmi Vainikainen palkattiin Ainolaan lastenhoitajaksi marraskuussa 1907, koska ensimmäiset palvelijavalinnat eivät osoittautuneet onnistuneiksi. Vainikainen oli aikaisemmin työskennellyt Halosenniemessä keittäjänä, ja pian hänestä tehtiin myös Ainolan keittiön itseoikeutettu valtias. Vainikainen työskenteli Ainolassa 1960-luvulle asti.
Ainolassa syötiin yleensä tavallista kotiruokaa, mutta juhla-aterioille Vainikainen sai tehdä bravuurinumeronaan lintupaistia, jota Sibelius piti lempiruokanaan ostereiden jälkeen. Nokan piti olla pystyssä ja pään runollisesti aseteltuna paistivadille. Ruokajuomana oli punaviiniä, merkkeinä esimerkiksi Chateau Paveil de Luze ja Pontet-Canet.
Vainikaista pidettiin arvossa, ja hänelle annettiin palkankorotuksia sitä mukaa, kun Sibeliuksen taloudellinen tilanne koheni. Keittäjälle järjestettiin Ainolassa komeat 60-vuotispäivät 9. heinäkuuta 1945. Sisäkkö Aino Karin mukaan Sibelius piti keittäjälleen hienon puheen: ”tämä ei ole kauppiaskoti eikä virkamieskoti, vaan taiteilijakoti ja Helmi on häntä aina niin hyvin ymmärtänyt”.
Lue Helmi Vainikaisen muistoja Ainolasta.