Viimeinen työ- ja makuuhuone

Viimeinen työ- ja makuuhuone

Vanhempien alkuperäisestä makuuhuoneesta tehtiin Sibeliukselle yhdistetty työ- ja makuuhuone todennäköisesti 1942. Yöpöytä ja vuode oli alkuaan hankittu Stockmannilta jo Kammiokadun asuntoon. Kyseiseen vuoteeseen Sibelius myös kuoli syyskuun 20. päivän iltana 1957.

Näiden kalusteiden takana vasemmalla aukeaa pesualkovi,

jossa on yhä tallella Sibeliuksen partakoneet, -saippuat ja hammastahnat. Alkovista oikealla olevalla pöydällä ovat Sibelius-symbolit, kävelykeppi ja italialaistyyppinen, leveälierinen hattu.

Näiden edessä oleva antiikkituoli on Aleksander Järnefeltin peruja. Ikkunan oikealla puolella olevassa hyllykössä on mm. metronomi, jota säveltäjä lienee käyttänyt vanhoilla päivillään kirjoittaessaan esittäjille teostensa ohjeellisia metronomiarvoja ”pahimpien erehdysten välttämiseksi”.

Työhuoneen kirjahyllyssä on runsaasti sanakirjoja sekä mm. Yrjö Suomalaisen Robert Kajanus-elämäkerta. Oikealla seinällä riippuu Eliel Saarisen (1873-1950) 50-vuotislahja Sibeliukselle, ”Pilvilinna”-niminen suunnitelma monumentaalirakennukseksi. Sen oikealla puolella on Eero Järnefeltin (1863-1937) akvarelli Ainosta vuonna 1896.

Kirjoituspöydän ja tuolin sanotaan tulleen perintöinä Aleksander Järnefeltin kuolinpesästä. Pöytä on esillä myös yläkerran työhuoneen valokuvassa vuodelta 1915. Suuri osa Sibeliuksen tuotannosta on kirjoitettu tämän pöydän ääressä.

Sibelius alkoi käyttää valkoista pukua 1930-luvun lopussa, kuten useista valokuvista voi havaita.


Jean Sibelius riippukeinussa tyttärenpoikansa Juhanan kanssa 1939.


Jean ja Aino Sibelius 1940-luvulla Ainolan puutarhassa.

Valkoinen puku riippuu olkapuulla Sibeliuksen yhdistetyn työ- ja makuuhuoneen oven pielessä.